Unngå kontantuttak med kredittkort

Visste du at det ikke nødvendigvis er så veldig lurt å gjøre uttak av kontanter med et kredittkort? Selv om bankene hyppig markedsfører hvor billige de er og hvor få gebyrer det er på kredittkortene de tilbyr, så er det en ting som ikke kommer like tydelig frem – nemlig at rentene begynner å løpe allerede det sekundet du gjør uttak av kontanter med kredittkortet. Dette i motsetning til ved varehandel der man har 40-50 dager på seg til å betale ned det man har brukt før rentene begynner å løpe, en ulempe mange nordmenn ikke er klar over.

Rentene løper fra dag én

Årsaken til at rentene begynner å løpe fra den dagen du gjør uttak av kontanter med kredittkortet, er relativt enkel å forstå. I motsetning til ved et vanlig bankkort der man gjør et kontantuttak, så tar man faktisk opp et lån gjennom kredittkortet. På denne måten så kunne man ha tatt ut opp mot 150 000 kroner på de største kredittkortene, og satt de inn på en annen konto for å tjene rentepenger. I inntil 50 dager kunne man fort tjent gode kroner på dette dersom man har høy kredittgrense og viljen til det.

Derfor er det ikke gratis å gjøreuttak av kontanter med kredittkort, selv om enkelte tilbydere lar deg gjøre det uten å kreve gebyrer. Husk derfor at rentene løper umiddelbart, selv om du har blitt lovet 40-50 dager med rentefri betalingsutsettelse – dette gjelder kun for vanlige varekjøp.

Gebyrer på kontantuttak

I tillegg kan det forekomme faste gebyrer når du gjør kontantuttak med kredittkort. Som regel så er disse de samme enten du gjør uttaket gjennom en minibank, eller overfører penger til deg selv via nettbanken, men dette kan altså variere. Enkelte moderne kort er helt gebyrfrie på dette punktet, men allikevel kan det forekomme et gebyr fra den som eier minibanken, noe som er spesielt vanlig i utlandet. Dette unngår man dog ikke uansett om man bruker et kredittkort eller et bankkort, så her er det ingen vei utenom dersom man trenger kontanter i utlandet.

Gratis for vanlig varehandel

Det koster ikke noe å bruke et kredittkort i Norge for å handle med, verken i fysiske butikker eller på nett. Dette kan dog være annerledes i utlandet, der man må betale gebyrer for hver handel. Derfor kan det uansett lønne seg å bruke kortet til å gjøre uttak av kontanter med, i stedet for å betale gebyrer hver eneste gang man skal betale for seg. Enkelte kredittkort er også gebyrfrie på uttak av kontanter kun i Norge, så her gjelder det å sjekke vilkårene for akkurat ditt kort før du bestemmer deg for å bruke det til å gjøre kontantuttak.